ویـژه نـامـه حضرت فــاطـمــه زهــرا (س)
نگاهی به زندگی حضرت فاطمه زهرا (س) « فـرشـتـه زمـیـنـی » ...
ادب حضرت - برترینِ زنان بهشت - غربت حضرت فاطمه - درخواست حاجت از ایشان - حضرت فاطمه از نگاه امامان (ع)، در ادامه مطلب...
کــوثـر قــرآن
سرور بانوان دو عالم، حضرت صدیقه طاهره، زهرای مرضیّه، عطای خدای رحمان، کوثر پرثمر قرآن و همتای امیر مؤمنان است. آن حضرت در بیستم جمادی الثانی سال پنجم بعثت، در مکه پا به عرصه گیتی نهاد و در دوران حضور پدرش در مکه، سختی های آن بزرگوار را در راه تبلیغ دین مبین اسلام دید و خود نیز سه سال از کودکی را در شرایط جانکاه و طاقت فرسای شعب ابی طالب گذراند. زهرا علیهاالسلام در آن هنگام فریاد کودکان را میشنید و خودش هم طعم گرسنگی را میچشید و از این رهگذر، درس شکیبایی و مقاومت را فرا میگرفت. ایشان به سبب ایثارگری فراوان در راه پدر، لقب «امّ ابیها»، را از آن خود کرد. در خردسالی مادرش خدیجه را از دست داد و قلب کوچکش فراق مادر را احساس کرد. ایشان از هیچ اقدامی برای یاری پدرش دریغ نمیورزید و در سال سیزدهم بعثت، پس از هجرت پیغمبر به مدینه، با سن اندک خود، مسیر صدها کیلومتری مکه تا مدینه را پیمود و همراه امیرمؤمنان علی علیهالسلام و دیگر زنان، خود را به آن حضرت رساند.
ادب حضرت زهرا ع
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم پس از رحلت حضرت خدیجه، با ام سلمه ازدواج کرد و فاطمه را به همسر وفادار خود سپرد تا از وی نگهداری کند. ام سلمه میگوید: پیغمبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم فاطمه را به من سپرد تا درتربیتش کوشش کنم. من هم از تربیت و راهنمایی او دریغ نداشتم، ولی به خدا سوگند، او از من باادبتر و داناتر بود.
برتر از حضرت مریم ع
امام صادق علیهالسلام فرمود: فاطمه علیهاالسلام از آن جهت محدَّثه نامیده شده که فرشتگان از آسمان فرود میآمدند و مانند حضرت مریم به وی میگفتند: ای فاطمه «خدا تو را برگزید و پاکیزه گردانید و تو را بر زنان عالم برتری داد.» ای فاطمه «در پیشگاه پروردگارت فروتنی و سجده کن وبا رکوع کنندگان رکوع نما» و بدین ترتیب، وی با فرشتگان نیز سخن میگفت. شبی فاطمه علیهاالسلام به فرشتگان فرمود: مگر مریم، دختر عمران برگزیده و برتر از تمام زنان عالم نیست؟ آنها گفتند: مریم تنها سرور زنان عالم در زمان خود بود، ولی خدا تو را سرور زنان در زمان خودت و زمان مریم و نیز زنان اولین و آخرین قرار داده است.
حضرت فاطمه زهرا ع از نگاه معصومان - از نگاه پیامبر اعظم ص
سلمان فارسی میگوید: رسول خدا (ص) به من فرمود: ای سلمان! هر کس دخترم فاطمه را دوست بدارد، در بهشت در کنار من خواهد بود و هر کس او را دشمن بدارد، در آتش جهنم خواهد بود. ای سلمان! دوستی فاطمه در صد جایگاه به حال انسان سودمند است که راحتترین این جایگاه ها، عبارت است از مرگ و قبر و میزان و سنجش [اعمال] و محشر و [پل] صراط و حسابرسی. هر کس دخترم فاطمه از او راضی باشد، من هم از او خشنود میگردم و هر کس من از او خشنود باشم، خداوند از او خرسند خواهد بود. هر کس فاطمه از او خشمگین باشد، من بر او خشم میگیرم و هر کس من بر او خشم گیرم، خداوند بر او غضب میکند. ای سلمان! وای بر کسی که به فاطمه و به فرزندان و شیعیانش ظلم کند.
اگر همه خوبیها و فضیلتها در شخصیتی جمع گردد، آن شخص فاطمه است بلکه او بزرگتر از این توصیفهاست. به درستی که دخترم فاطمه در بزرگواری و کرامت، بهترین فرد بر روی زمین است.
جُمَیع میگوید: همراه با عمهام به نزد یکی از همسران پیغمبر رفتیم. از او پرسیدند: چه کسی نزد پیامبر از همه محبوبتر بود؟ گفت: فاطمه علیهاالسلام . پرسیدند: از مردان چه کسی؟ گفت: همسر فاطمه.
آخرین وصیت پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم
پیامبر گرامی اسلام در لحظات آخر عمر شریفش، در کنار وصیتهای دیگر خود به امیرمؤمنان علیهالسلام ، بر وجود فاطمه زهرا علیهاالسلام نیز تأکید کرد. امام کاظم علیهالسلام میفرماید: به پدرم گفتم: پس از رفتن فرشتگان از حضور پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم چه اتفاقی افتاد؟ فرمود: پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم در این هنگام علی و فاطمه و حسن و حسین علیهمالسلام را طلبید و به امسلمه فرمود: کنار در بایست و نگذار کسی نزدیک بیاید. سپس آن حضرت با یک دست، دست فاطمه را گرفت و مدت طولانی بر سینه گذاشت و با دست دیگرش دست علی علیهالسلام را بر سینه نهاد. همه آنها گریه کردند. پس از آن، دست فاطمه علیهاالسلام را در دست علی علیهالسلام قرار داد و به علی علیهالسلام فرمود: «ای ابا الحسن! این (فاطمه) امانت خدا و رسولش محمد نزد توست. حق خدا و امر مرا در مورد فاطمه رعایت کن که چنین خواهی کرد. ای علی! سوگند به خدا فاطمه سرور زنان بهشت از پیشینیان و آیندگان است. سوگند به خدا این همان مریم کبراست. سوگند به خدا همواره آنچه از خدا برای فاطمه و شما خواستم، خواسته هایم را اجابت کرد. ای علی! آنچه را در شأن فاطمه سفارش کردم انجام بده. من اموری را به فاطمه سفارش کردم که جبرئیل به آن امر کرده بود».
بهترین خانه ها
دو نفر از یاران پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم میگویند: پیغمبر آیه 36 سوره نور را قرائت کرد: «خانه هایی که خدا رخصت داده (قدر و منزلت) آنها والایی یابد و نامش در آنها یاد شود». مردی برخاست و عرض کرد: ای رسول خدا! اینها کدام خانه هاست؟ فرمود: «خانه پیامبران». دیگری برخاست و با اشاره به خانه علی علیهالسلام و فاطمه علیهاالسلام گفت: ای رسول خدا! آیا این خانه هم جزو آنهاست؟ فرمود: «آری، از بهترین آنهاست».
نام فــاطــمـه ع
بیشتر امامان معصوم به سبب احترام و علاقهای که به مادرشان حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام داشتند، نام یکی از دختران خود را به یاد آن حضرت، فاطمه میگذاشتند. امیرمؤمنان علی علیهالسلام ، امام حسن مجتبی علیهالسلام ، امام سجاد علیهالسلام ، امام جعفر صادق علیهالسلام و امام جواد علیهالسلام ، یک دختر خود را فاطمه نامیدند. امام حسین علیهالسلام و امام موسی کاظم علیهالسلام نیز یکی از دختران خود را فاطمه کبرا و دختر دیگر را فاطمه صغرا نام نهادند.
از نگاه امام علی ع - برترین بانو
امام علی علیهالسلام نه فقط در زمان حیات حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام بلکه پس از شهادت آن حضرت نیز نام ایشان را به بزرگی یاد میکرد و وجود حضرت را مایه افتخار خود میدانست. آن حضرت در یکی از نامههای خود در پاسخ به معاویه چنین مینویسد: «شما چگونه با ما برابرید، در حالی که پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم از ما و دروغگوی رسوا (ابوجهل) از شما؛ حمزه از ما و ابوسفیان از شما؛ دو سرور جوانان اهل بهشت از ما و کودکان در آتش افکنده از شما؛ و بهترین زنان جهان (حضرت زهرا علیهاالسلام ) از ما و زن هیزم کش دوزخیان (همسر ابولهب و عمه معاویه) از شماست».
احترام به فرزندان فاطمه ع
امیرمؤمنان علی علیهالسلام به سبب احترامی که برای حضرت فاطمه علیهاالسلام قائل بود، پس از بازگشت از جنگ صفین، در وصیتی درباره اموال شخصی خود، فرزندان حضرت زهرا علیهاالسلام را سرپرست تعیین فرمود و نوشت: «سرپرستی این اموال به عهده فرزندم حسن بن علی است.... اگر برای او حادثهای رخ داد و حسین زنده بود، سرپرستی آن را پس از برادرش به عهده گیرد و کار او را تداوم بخشد. پسران فاطمه (امام حسن و حسین علیهماالسلام ) از این اموال به همان مقدار سهم دارند که دیگر پسران علی خواهند داشت. من سرپرستیِ اموالم را به پسران فاطمه واگذاردم تا خشنودی خدا و نزدیک شدن به رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم و بزرگداشت حرمت او و احترام پیوند خویشاوندی ایشان را فراهم آورم».
غربت حضرت فاطمه علیهاالسلام در دعای امام علی ع
کَفْعَمی، از دانشمندان بزرگ شیعه در قرن نهم است. او کتاب دعایی به نام مصباح دارد که آن را از 240 منبع گرد آورده است. او میگوید: این کتاب را از منابع مورد اعتماد گرد آوردهام، چنانچه گذشت زمان، در اعتبار آن تأثیر نمیگذارد و از آن نمیکاهد. وی در این کتاب ارزشمند، دعایی از امیرمؤمنان علیهالسلام آورده که حضرت در بخشی از این دعای باعظمت، مظلومیت حضرت زهرا علیهاالسلام را در قالب مناجات و دعا بازگو میکند.
از نگاه امام حسن مجتبی ع
سخنانی که با یاد حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام بر زبان فرزندان آن حضرت جاری شده است، نشان از بزرگی شخصیت ایشان دارد و آن بزرگواران، یکی از افتخارات خود را فرزندی حضرت زهرا علیهاالسلام میدانستند. زیاد، یکی از فرمانداران ستمگر معاویه، اهانتها و گستاخیهای بیشرمانهای به ساحت مقدس امام حسن مجتبی علیهالسلام روا میداشت، ولی آن حضرت در پاسخ، فقط خود را فرزند زهرای پاک معرفی میکرد و زیاد را فرزند مادر بدکارش میدانست.
برخورد با دشمنان حضرت فاطمه ع
امام حسن مجتبی علیهالسلام در زمانهای گوناگون، با استدلالهای محکم ،دشمنان مادرش، حضرت زهرا علیهاالسلام را رسوا میکرد. آن حضرت خطاب به مغیرة بن شعبه فرمود: «تو بودی که فاطمه دختر رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم را مجروح کردی. تو برای تحقیر رسول خدا و مخالفت با فرمان او، مرتکب این جنایت شدی؛ در حالی که رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم فرموده بود: ای فاطمه! «تو سرور زنان اهل بهشتی».
از نگاه امام حسین ع
امام حسین علیهالسلام از کودکی به مادرش فاطمه زهرا علیهاالسلام علاقه فراوانی داشت و در کنار او آرام میگرفت. حضرت زهرا علیهاالسلام نیز در لحظات آخر عمر شریف خود، ضمن سفارش به امام علی علیهالسلام برای رسیدگی به همه فرزندانش، امام حسین علیهالسلام را مخصوص و جداگانه نام برد. امام حسین علیهالسلام نیز پیش از خاکسپاری مادرش، خود را به پیکر پاک او انداخت و با چشمانی اشک آلود نجوا کرد: «وای بر ما! ناراحتی ما برای فقدان جدمان محمد مصطفی صلی الله علیه وآله وسلم و مادرمان فاطمه زهرا علیهاالسلام هیچ گاه خاموش و برطرف نخواهد شد». امیرمؤمنان علی علیهالسلام میفرماید:«ناگهان ندایی آسمانی به گوش رسید که امام حسن علیهالسلام و امام حسین علیهالسلام را از روی فاطمه علیهاالسلام بردار که به خدا سوگند فرشتگان آسمانها را به گریه درآوردند».
رجز حماسی
یکی از پرشورترین یادآوریهای امام حسین علیهالسلام از مادر عزیزش، در لحظه بسیار حساس و سرنوشت ساز حرکت به سوی کربلاست. حضرت در آن هنگام، با زیباترین و شایستهترین کلمات، پاکی، عصمت و بزرگی مادر خود، حضرت زهرا علیهاالسلام را بیان میدارد. آن حضرت همچنین در روز عاشورا که هر کسی بار رجزخوانی، افتخارات خود را بیان میکرد، افتخار خود را حضرت فاطمه علیهاالسلام دانست و فرمود: «فاطمه علیهاالسلام مادر من است که از سلاله رسول خداست».
از نگاه امام سجاد ع
امام سجاد علیهالسلام در روایات خود، مظلومیت مادرش فاطمه زهرا علیهاالسلام را برای یارانش بازگو میفرمود و آنان را از ناگواری های آن حضرت آگاه میکرد. آن حضرت، از جمله راویان خطبه فدکیه حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام به شمار میآید. امام سجاد علیهالسلام در خطبه آتشینی که مجلس یزید را بر هم زد، فاطمه زهرا علیهاالسلام را مایه مباهات خود معرفی کرد و فرمود: «سرور بانوان جهان، فاطمه بتول علیهاالسلام از ماست».
از نگاه امام محمد باقر ع - طلب شفا به نام حضرت زهرا ع
امام باقر علیهالسلام هنگامی که در بستر بیماری میافتاد، آبی خنک میطلبید. سپس جرعهای چند از آن مینوشید و بعد با صدای بلند و از ته دل، مادرش فاطمه زهرا علیهاالسلام را صدا میزد و میفرمود: «ای فاطمه! ای دختر محمد صلی الله علیه وآله وسلم». علامه مجلسی میگوید: شاید آن حضرت با این ندا میخواست با واسطه قرار دادن حضرت زهرا علیهاالسلام از خدا شفا بگیرد.
نوشاخه نبوت
امام باقر علیهالسلام درباره مقام معنوی حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام فرمود: «درخت نبوت، درختی است که ریشه آن رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم، شاخه آن امیرمؤمنان علیهالسلام ، نوشاخه آن فاطمه علیهاالسلام میوههای آن حسن و حسین علیهماالسلام هستند. این درخت، کلید حکمت، معدن معرفت، جایگاه رسالت، مکان آمد و شد فرشتگان، موضع سرّ الهی و امانتی است که بر آسمانها و زمین عرضه شده است».
از نگاه امام صادق ع
سَکونی، از یاران امام صادق علیهالسلام نزد حضرت رفته و از دختر دار شدن خود، ایشان را با خبر کرد. وی میگوید: امام به من فرمود: چه نامی برایش انتخاب کردهای؟ عرض کردم: فاطمه. آنگاه امام آه عمیقی از ته دل کشید و سه بار این نام را به یاد مادرش تکرار کرد و بعد به من فرمود: «حال که چنین نامی بر دخترت نهادهای، مبادا او را بزنی. نام او نامی عزیز و محترم است. تو نیز همواره احترام نامش را داشته باش».
سوختن شمع
بانوی دو عالم، حضرت زهرا علیهاالسلام بعد از رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم، تمام غم ها و دردها را در حمایت از ساحت مقدس ولایت به جان خرید و همچون شمعی در اندکزمان سوخت و آب شد. امام صادق علیهالسلام در توصیف حال غمانگیز آن حضرت بعد از فراغ پدر گرامیاش چنین میفرماید: «بعد از پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم، حضرت زهرا علیهاالسلام مدام در بستر افتاده بود. جسم ایشان ضعیف و ناتوان گشته و گوشت بدنشان آب شده بود».
دعای آزادی
بَشّار مَکاری، از یاران امام صادق علیهالسلام میگوید: در کوفه به حضور حضرت رسیدم. طَبَقی از خرما نزد ایشان بود. فرمود: بیا و بخور. عرض کردم گوارا باد! قربانت گردم، در راه حادثهای دیدم و گریه گلویم را گرفت. حضرت فرمود: چه حادثهای دیدهای؟ گفتم: یکی از گماشتگان حکومت را دیدم که بر سر زنی میزد و او را به سوی زندان میبرد و آن زن با صدای بلند میگفت: به خدا و رسولش پناه میبرم. امام فرمود: چرا آن زن را میزد؟ عرض کردم: از مردم شنیدم که میگفتند پای آن زن لغزید و به زمین افتاد و گفت: «ای فاطمه! خدا ظالمان بر تو را از رحمت خود دور سازد.» گماشتگان حکومت دستگیرش کردند و زدند. امام صادق علیهالسلام به محض شنیدن این سخن گریه کرد؛ به گونهای که دستمال و محاسن شریفش از اشک تَر شد، سپس فرمود: «ای بشّار! با هم به مسجد سهله برویم و برای نجات آن بانو دعا کنیم و از خدا بخواهیم او را حفظ کند».
از نگاه امام کاظم ع
امام کاظم علیهالسلام از پدرش روایت کرد که رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم در حال احتضار، انصار را خواست و به آنان فرمود: «ای گروه انصار! وقت جدایی فرا رسید. بدانید که درِ خانه فاطمه علیهاالسلام ، درِ خانه من و خانه او، خانه من است. هر که حرمت او را هتک کند، به خدا بیاحترامی کرده است». عیسی از یاران امام کاظم علیهالسلام میگوید: آن حضرت در این هنگام بقیه سخنش را قطع کرد و بسیار گریست و سه بار فرمود: «به خداقسم حرمت خدا را حفظ نکردند». امام کاظم علیهاالسلام در روایت دیگری فرمود: «فاطمه علیهاالسلام ، صدیقه شهیده است».
از نگاه امام رضا ع
دو نفر از یاران امام رضا علیهالسلام میگویند: نزد آن حضرت رفتیم. ایشان در سجده بود و سجده اش طول کشید. هنگامی که سرش را بلند کرد، گفتیم: چرا سجده را طولانی کردید؟ فرمود: «هر که این دعا را در سجده شکر بخواند، همچون مجاهدان روز بدر در کنار رسول خدا پاداش دارد». گفتیم: آن دعا چیست؟ حضرت دعایی را خواند و در بخشی از آن، مظلومیت مادرش، حضرت زهرا علیهاالسلام را نیز بیان کرد.
سوگند به مادر
یکی از فضلای حوزه که مشکل بزرگی برایش پیش آمده بود، برای زیارت و توسل به امام رضا علیهالسلام عازم حرم ایشان میشود. از قضا به علامه طباطبایی رحمه الله برمیخورد که ایشان هم قصد حرم کرده بودند. بیدرنگ به طرفش میرود و با چشمی پر اشک و دلی پرسوز، از ایشان میخواهد دعایی به او بیاموزد که حاجتش روا شود. علامه میگوید: «وقتی وارد حرم میشوی، یکی از مؤثرترین و بهترین دعاها این است که حضرت را به مادرش زهرا علیهاالسلام قسم بدهی که حاجتت را از خدا بخواهد. چون حضرت به مادرش زهرا علیهاالسلام علاقه فراوانی دارد، سوگند دادن به مادرش بسیار مؤثر خواهد افتاد».
از نگاه امام جواد ع - نیابت از حضرت فاطمه ع
یکی از یاران امام جواد علیهالسلام میگوید: به حضرت عرض کردم: تصمیم گرفته بودم به نیابت از شما و پدرتان طواف کنم. ولی به من گفتند: به نیابت از اوصیا طواف نمیکنند. حضرت فرمود: هر چه میتوانی طواف کن، جایز است. سه سال بعد دوباره به حضرت عرض کردم: پیشتر از شما درباره طواف به نیابت شما و پدرتان اجازه گرفتم و طواف بسیار کردم. سپس چیزی بر دلم افتاد و به آن عمل کردم. پرسید: چه بود؟ گفتم: یک روز از جانب رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم طواف کردم. حضرت سه بار فرمود: درود خدا بر پیامبر. سپس روز دوم به نیابت از امیرمؤمنان علی علیهالسلام ، روز سوم امام حسن علیهالسلام ، روز چهارم امام حسین علیهالسلام تا روز نهم به نیابت از پدرت علی بن موسی الرضا علیهالسلام و روز دهم به نیابت از شما سَرورم. اینان کسانیاند که به ولایتشان معتقدم. حضرت فرمود: در این صورت به دینی معتقدی که خدا، جز آن را از بندگانش نمیپذیرد. عرض کردم: گاهی هم از سوی مادرتان حضرت فاطمه علیهاالسلام طواف کرده ام. گاهی هم نه. حضرت فرمود: این را بیشتر انجام بده. این برترین کاری است که انجام میدهی، ان شاء اللّه.
زیارت روزانه
قلب امام نهم حضرت جواد علیهالسلام از مهر و محبت مادرش حضرت زهرا علیهاالسلام لبریز بود. آن حضرت هر روز ظهر در مدینه به مسجد پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم میرفت و بر پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم درود میفرستاد و مشام جان خویش را از یاد جد بزرگوارش معطر میساخت. سپس به سراغ خانه مادرش فاطمه زهرا علیهاالسلام میرفت که در همان نزدیکی قبر پیامبر بود و در نهایت ادب و احترام، ابتدا کفشها را از پا در میآورد و آن گاه با دلی سرشار از شور و اشتیاق، وارد آن خانه کوچک و نورانی میشد و در آنجا به نماز و دعا میپرداخت.
برتری حضرت زهرا ع
یاد حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام هیچ گاه در دل مبارک حضرت جواد الائمه علیهالسلام فراموش نمیشد؛ به گونهای که در ازدواج آن حضرت، این احترام وی به مادرش و برتر دانستن او از همه زنان عالم بیشتر نمایان میشود. امام جواد علیهالسلام داماد خلیفه وقت، مأمون عباسی شده بود. به این سبب در وصلت با ام فضل، دختر خلیفه، انتظار میرفت هزاران درهم و دینار مهریه دختر خلیفه شود، ولی ایشان به دلیل علاقه و احترام فراوانی که برای مادرش قائل بود، حاضر نشد مهریه همسرش بیش از پانصد درهم، مساوی مهریه حضرت زهرا علیهاالسلام تعیین گردد.
از نگاه امام حسن عسکری(ع) و امام زمان(عج) - حجت بر امامان
پیشوایان معصوم علیهمالسلام الگویی برای دیگر مردم هستند، ولی حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام با داشتن فضیلتهای بیکران، حجت و الگویی برای امامان بوده است. امام حسن عسکری علیهالسلام فرمود: «ما حجتهای خدا بر بندگان هستیم و جدّه ما حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام حجت بر ماست».
امام زمان(عج) نیز در روایتی فرمود: «دختر رسول خدا علیهاالسلام برای من الگو و سرمشقی نیکوست».
خطبه حضرت فاطمه ع - خطبه در یک نگاه
خطبه فدکیه حضرت زهرا علیهاالسلام آن چنان متین، منظم و فصیح است که برخی گمان کردهاند به نوشتهای از پیش طراحی شده بیشتر شبیه است تا یک سخنرانی ناگهانی. ابن ابی الحدید معتزلی، در شرح نهج البلاغه، با ذکر سندی مینویسد:
عبد اللّه بن احمد از پدرش نقل میکند که در نزد زید شهید، پسر امام سجاد علیهالسلام خطبه فدکیه حضرت زهرا علیهاالسلام را نقل کردم و به وی گفتم: برخی گمان میکنند این خطبه ساختگی بوده و آن را فاطمه زهرا علیهاالسلام ایراد نکرد، بلکه از آن ابیالعیناء است ؛ زیرا این کلام، منظم، معیّن و یکنواخت است. زید گفت: من دیدم که بزرگان آل ابیطالب از پدرانشان آن را روایت میکنند و به فرزندان خویش یاد میدهند. بزرگان شیعه نیز آن را درس میدادند، پیش از آنکه حتی جدّ ابوالعینا پا به عرصه وجود گذارد.
خطبه ای ماندگار
خطبه حضرت زهرا علیهاالسلام در مسجد مدینه، از چنان عظمتی برخوردار بود که بیش از 24 نفر از شخصیتهای قرن اول هجری همچون امیرمؤمنان علیهالسلام ، حضرت زینب علیهاالسلام ، امام سجاد علیهالسلام ، ابن عباس، جابر بن عبدالله انصاری و اَنَس بن مالک، از یاران پیغمبر صلی الله علیه وآله وسلم آن را نقل کردهاند. در قرن دوم نیز بزرگانی مانند امام باقر علیهالسلام ، امام صادق علیهالسلام ، زید پسر امام سجاد علیهالسلام ، مُفَضّل، ابی نصر بَزَنْطی و دیگر یاران امامان آن را روایت کرده اند. این خطبه شریف در بیش از شصت کتاب مهم شیعه و اهل سنت آمده است و عالمانی همچون شیخ صدوق در علل الشرایع، سید بن طاووس در طرائف، طبرسی در احتجاج و ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغه آن را نقل کردهاند. تاکنون، افزون بر 112 جلد کتاب درباره این خطبه و محتوای آن نوشته شده است. محدث بزرگ، علامه مجلسی مینویسد: «این خطبه، از خطبههای مشهوری است که شیعه و سنی آن را با سندهای گوناگون نقل کرده اند».
خطبه از نگام مقام معظم رهبری
خطبه پر محتوای حضرت زهرا علیهاالسلام در مسجد مدینه، چنان عالی بود که همه بزرگان آن را ستودهاند. مقام معظم رهبری در این باره میفرماید: «آن خطبهای که فاطمه زهرا علیهاالسلام در مسجد مدینه بعد از رحلت پیغمبر ایراد کرده است، خطبهای است که به گفته علامه مجلسی، بزرگان، فُصَحا، بُلغا و دانشمندان باید بنشینند کلمات و عبارات این خطبه را معنا کنند. این سخن فاطمه زهرا علیهاالسلام ، مثل زیباترین و بلندترین کلمات نهج البلاغه و در حد سخنان امیرالمؤمنین علیهالسلام است. [آن خطبه] با بهترین و زیباترین عبارات و زبدهترین و گزیدهترین معانی [ایراد شده است]».
ستایش خدا
خطبه فدکیه حضرت زهرا علیهاالسلام در مسجد مدینه، دربردارنده حقایق فراوانی در توحید و معارف است. آن حضرت در بخشی از سخنان خود فرمود: «خدا را بر آنچه ارزانی داشت، سپاسگزارم و بر اندیشه نیکو که در دل نهاد، شاکرم و بر نعمتهای فراگیرش ثنا میگویم. نعمت هایی که از چشمه لطفش جوشید و عطاهای فراوانی بخشید و احسانی که پیاپی پراکند. نعمت هایی که از شمار بیرون است و شکر و جبران آنها از توان افزون، و درک نهایتش نه در حد اندیشه ناموزون است. بندگان را برای فزونی نعمتها و استمرار عطایا به شکر خویش فراخواند. برای تکمیل و فزون بخشی نعمتها، خلایق را به کثرت ستایش واداشت. گواهی میدهم که معبودی جز او نیست و یکتایی است بی شریک. روح این گواهی، دوستی بی آلایش است که دلهای مشتاقان با آن درآمیخته و آثارش در افکار پرتو افکن شده است. خدایی که دیدگان را توانایی دیدن، زبان را یارای بیان و گمانها را قدرت بر ادراک او نیست».
حکمت آفرینش
حکمت آفرینش، پرسشی است که از دیرباز، اندیشمندان را به خود متوجه ساخته است. حضرت زهرا علیهاالسلام در بخشی از خطبه فدکیه به این مسئله اشاره میکند و میفرماید: «خدای متعالی، همه چیز را از هستی به نیستی درآورد و آنها را بدون وجود الگو و نمونه ای ایجاد کرد. با یَدِ قدرت خود، همه را بالندگی داد و با اراده اش، به آفرینش موجودات دست یازید؛ بیآنکه به آفرینش آنها نیازمند باشد و از این صورتگری طرفی ببندد. او میخواست حکمتش را آشکار سازد، مردم را به فرمانب رداری اش هشیار کند و بندگان را به عبودیتش رهنمون گرداند. پس آنگاه پاداش را در اطاعت و کیفر را در نافرمانی نهاد تا بندگان را از خشم و عذاب خود برهاند و به سوی بهشت و کانون رحمتش سوق دهد».
دومین پایه اسلام
نبوت، دومین بخش از اصول دین است. حضرت فاطمه علیهاالسلام در دومین بخش از خطبه خود در مسجد مدینه فرمود: «گواهی میدهم پدرم، بنده و فرستاده خداست. او را برگزید پیش از آنکه برای هدایت مردم بفرستد... و این در آن هنگام بود که بندگان در پسِ پرده نیستی و در پهنه بیابان عدم، سرگردان بودند... پروردگار، محمد صلی الله علیه وآله وسلم را برانگیخت تا فرمانش را کامل و حکمش را نافد کند و آنچه را مقدر ساخته بود، به انجام رساند، پیامبر دید که هر گروه آیینی را پذیرا گشتهاند؛ دستهای بر گرد آتش در طوافند و گروهی در برابر بت به عبادت مشغولند و همگان یاد خدایی را که میشناسند، از خاطر زدودهاند. پس خدا، به نور محمد صلی الله علیه وآله وسلم بساط ظلمت را برچید و دلها را از تیرگیِ کفر رهانید و ابرهای تیره و تار را از مقابل دیدگان به یکسو فکند. پیامبر خدا صلی الله علیه وآله وسلم برای هدایت مردم به پا خاست و... آنان را به آیین پابرجای اسلام رهنمون شد و به راه راست فرا خواند».
قرآن در کلام فاطمه ع
قرآن، کتاب خداست و راه رسیدن به سعادت ابدی در آن به روشنی نمایان است. زهرای مرضیّه در این باره در خطبه فدکیه، خطاب به مردم میفرماید: «شما بندگان خدا! نگاهبانان حلال و حرام، حاملان دین و احکام، امینان خداوند بر خویش و پیام آوران او به سوی امتها هستید. حقی از سوی خداوند بر عهده دارید و پیمانی را که با او بستهاید، پذیرفتهاید. آنچه پیامبر خدا صلی الله علیه وآله وسلم پس ازخود در میان شما باقی گذاشته، کتاب گویایِ خداوند است که نور آن فروزان و شعاعش درخشان میباشد. قرآن کتابی است که دلایلش روشن، لطایف و دقایقش آشکار و ظواهرش نورانی است. پیروانش پرافتخارند و جهانیان بدیشان غبطه میخورند. کتابی که پیروی از آن، راهگشای رحمت الهی و شنوندهاش، رستگارِ دو سراست. در پرتو آن، دلیلهای روشن الهی را میتوان دید و نیز تفسیر احکام و واجبات او را دریافت».
بستر بیماری
هنگامی که حضرت فاطمه علیهاالسلام به بستر بیماری افتاده بود، زنان مهاجر و انصار برای عیادت ایشان جمع شدند و به حضرت گفتند ای دختر رسول خدا! حالتان چگونه است؟ حضرت زهرا علیهاالسلام پس از ستایش خدا و درود بر رسولش، فرمود: «به خدا سوگند صبح کردم، در حالی که از دنیای شما بیزارم و بغض مردان شما در دلم جای گرفته است». سپس فضایل حضرت علی علیهالسلام را بازگو کرد. زنان مهاجر و انصار، گفته های حضرت زهرا علیهاالسلام را به مردان خود منتقل کردند. گروهی از آنان برای عذر خواهی نزد حضرت آمدند، ولی فاطمه علیهاالسلام به آنان فرمود: «از من دور شوید که بعد از عذر خواهی غیر صادقانه شما، دیگر عذری باقی نمانده است و پس از این تقصیر و [گناه [شما، امری کارساز نیست.»
دعاهای فاطمه زهرا ع - دعای روز سوم هر ماه
حضرت زهرا علیهاالسلام در روز سوم هر ماه، خدای متعالی را این چنین ستایش میکرد: «پاک و منزه است کسی که با نیرو و قدرت، جهان را منّور ساخت. پاک و منزه است کسی که در آسمانهای هفتگانه مستور شده است و از این رو چشمی او را نمیبیند. پاک و منزه است کسی که بندگان را با مرگ ذلیل ساخت و با زندگی جاویدان، خود را عزیز و گرامی نمود. پاک و منزه است کسی که جاودان است و هر چیز جز او فانی میگردد. پاک و منزه است کسی که ثنا و ستایش را ویژه خود قرار داده واز آن خشنود شده است. پاک و منزه است خداوند زنده دانا، پاک و منزه است خداوند بردبار و بزرگوار. پاک و منزه است خداوند قدرتمند و مقدس، پاک و منزه است خداوند برتر والا. پاک و منزه است خداوند و حمد و ستایش مخصوص اوست».
برای اخلاق نیکو
حضرت زهرا علیهاالسلام با خواندن دعای زیر، در به دست آوردن اخلاق نیکو و کارهای پسندیده کوشا بود: «پروردگارا! به حق آنکه غیبها را میدانی و بر تمامی موجودات توانایی، مرا زنده بدار تا آن هنگام که میدانی زندگی برایم نیکوست، و بمیران تا آن زمان که خیر و نیکیام را در مرگم میدانی. خداوندا! اخلاص و ترس از خودت را در هنگام خشنودی و غضب و میانه روی را در زمان بی نیازی و فقر از تو خواستارم. از تو نعمتی را میخواهم که پایانی ندارد.
بارالها! خشنودی به قضا و حکم تو را میخواهم و زندگی نیکو بعد از مرگ را از تو درخواست میکنم. نیز شوق ملاقات تو را، بدون آنکه پریشان حالی و رنجی در آن باشد خواستارم. پروردگارا! ما را به زینت ایمان مزیّن فرما و هدایتگرانی قرار ده که مشمول هدایت تو قرار گرفته باشیم».
خیر جامع دنیا و آخرت
حضرت زهرا علیهاالسلام درخواستهای جامع خود را برای دنیا و آخرت چنین بیان میفرمود: «پروردگارا! تا آنگاه که مرا زنده میداری، به آنچه داده ای قانعم گردان و عیوبم را بپوشان و مرا سلامت دار، و آن زمان که مرا میمیرانی، مرا بیامرز و مشمول رحمت خود قرار ده. بارالها! مرا بر آنچه برایم مقّدر ساختهای به رنج نینداز و آنچه را برایم مقدّر کردهای آسان گردان. پروردگارا! پدر و مادر و هر که بر من حقی دارد به بهترین وجه پاداش ده. خداوندا! مرا تنها در آنچه برای آن خلقم کرده ای مشغول دار. ای مهربانترین».
حاجات مهم
حضرت زهرا علیهاالسلام برای برآورده شدن نیازها و کارهای مهم خود، این دعا را میخواند: «ای آنکه بر حاجتهای نیازمندان قادری! ای آنکه اسرار میدانی! ای برطرف کننده مشکلِ آنان که دچار مشکل شدهاند! ای گشاینده غم آنان که دچار غم و اندوهند! ای لطف کننده به پیرمرد و ای روزی دهنده طفل کوچک! ای آنکه نیازی به تفسیر ندارد! بر محمد و خاندانش درود فرست». امام زین العابدین علیهالسلام درباره این دعا میگوید: پدرم در روز عاشورا به من فرمود:«فرزندم! دعایی را به تو یاد میدهم که رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم آن را از جبرئیل آموخته و به فاطمه علیهاالسلام یاد داده بود. این دعا را در وقت حاجت بخوان و نیازهای خود را در پایان آن بیان کن».
گلبرگ شماره76
منبع: سبطین